Black Friday slog rekorden igen: 2 mia kroner

Det har lige været Black Friday og endnu engang slog den store shoppedag alle rekorder i omsætning. Nets, der administrerer alle Dankort-transaktioner i Danmark, melder om en omsætning på svimlende 2,1 milliarder kroner alene på denne ene dag. Dette medregner både salg i fysiske butikker og i de mange webshops på nettet. Dette er en fremgang på 5,6 % i forhold til sidste år. Disse tal gør Black Friday 2017 til den største enkeltstående shoppedag nogensinde!

Danskerne har i den grad taget Black Friday til sig og mange benytter dagen til at købe deres gaver til jul. For det første er der rigtig mange penge at spare, hvis man handler på Black Friday og for det andet har man klaret julegaveindkøbene i god tid; inden det er overhovedet er blevet december.

Dankortene glødede og linjerne var pressede

Hvis man skal handle for over 2 milliarder kroner på én dag, så skal der køres nogle Dankort igennem både terminaler og webshops. Og det var noget der kunne mærkes. Var man i butikker denne fredag, kunne man opleve at skulle vente ret lang tid på at ens betaling gik igennem, da deres bredbåndslinjer var hårdt pressede. Der var også mange af de store, populære webshops der enten havde oprettet kø (noget der normalt er uhørt på nettet) eller gik helt ned, som var tilfældet for f.eks. Føtex og Bilkas hjemmesider.

Mere og mere flytter over på nettet

Nets melder at 13,6% af al handel på dette års Black Friday foregik online, hvilket er en stigning på to procentpoint i forhold til 2016.

Kontrovers: forbrugsorgie eller til gavn for de mindre bemidlede?

Igen i år var Black Friday også omgærdet af en del politisk diskussion, specielt på Facebook og andre sociale medier. Der er to lejre i denne diskussion:

Der er dem der får det skidt ved tanken om det kæmpe forbrug og mener at det er et kæmpe orgie af unødigt forbrug. Det er dem der laver statements om ingen penge at bruge på denne fredag, lancerer kampagner som Green Friday osv.

Den anden lejr argumenterer med at for det første gør den voldsomme handel på én dag at der bliver mindre julehandel tættere på jul og for det andet at Black Fridays mange tilbud gør det muligt for mindre bemidlede danskere at få nogle af de ting de ellers ikke har råd til.

Black Friday går vildt for sig i USA

Det er ikke kun i Danmark at Black Friday var en vild dag. I USA, hvor denne shoppingdag oprindeligt stammer fra, ser man hvert år helt skøre klip fra butikker og stormagasiner hvor folk fysisk kommer op at toppes om de mange gode tilbud. Se blot i denne video…

https://www.youtube.com/watch?v=HcYXkjRfS5c

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *