Nye regler vedr. studenterkørsel

Før i tiden var studenterkørsel på åbne ladvogne en tradition, som var forbeholdt de ”rigtige” studenter. Især blandt de unge, som har kæmpet 3 år for at få den røde hue på hovedet, har traditionen været opretholdt i mange år, men fra i år bliver traditionen udvidet. En bekendtgørelse fra Færdselsstyrelsen i 2016 har fastlagt, at unge studerende nu kan opleve studenterkørslen – også selvom de har færdiggjort en 2-årig ungdomsuddannelse.

Med andre ord kan eksempelvis færdiguddannede tømrere og frisører også opleve den populære køretur, og derfor ændres navnet også til eksamenskørsel. Det er dermed nedskrevet, at eksamenskørsel skal være for alle.

Derudover har Færdselsstyrelsen med den nye bekendtgørelse også arbejdet på at gøre kørslen mindre besværlig. Det får studenterne og de udlærte at føle allerede nu til sommer.

Eksamenskørslen kræver ingen tilladelse

Udover navneændringen betyder den nye bekendtgørelse også, at eksamenskørslen i 2017 og frem bliver langt mindre besværlig; både for de unge, men også for arrangørerne. Først og fremmest betyder ændringen, at man ikke længere behøver en tilladelse for at køre rundt med huen i åbne vogne. Dermed behøves der ingen tilladelse, så længe man opfylder betingelserne i den nye bekendtgørelse.

Større sikkerhed i de gamle veterankøretøjer

Traditionen tro har studenterkørslen altid indebåret fede og opfindsomme køretøjer til transportdelen. Netop fordi de unge typisk er i omegnen af 30 personer, så falder valget typisk på veteranlastbiler og andre ældre, store køretøjer. Derfor har det også været vigtigt, at sikkerheden er blevet skærpet, i og med at usikre biler og fulde unge kan være en dårlig kombination.

Bekendtgørelsen tillader dermed stadigvæk, at de smukke gamle køretøjer får lov til at blive brugt, som traditionen foreskriver det. Dette gør eksamenskørslen både flottere og sjovere for både de involverede og dem, som møder køretøjerne i trafikken.

De helt præcise ændringer i bekendtgørelsen kigger vi nærmere på nedenfor.

Køretøjet skal været synet og godkendt

Den første betingelse er, at køretøjet skal have gennemgået et syn og modtaget en godkendelse af en synsvirksomhed senest et år inden kørslen. Derudover skal indretningen og udstyret bagerst i bilen have en godkendelse, således at de unge er sikre under kørslen.

Forsikring og hastighed

Udover godkendelse stilles der også krav til køretøjets forsikring samt forsikring af personerne, som befordres. På den måde øges sikkerheden også for de fulde unge, som danser rundt omme bagi. Så længe dokumentation på forsikringerne medbringes under kørsel, så kan man køre fuldt lovligt.

Der er desuden også ændret ved hastighederne. Først og fremmest må der ikke køres på hverken motorvej eller motortrafikvej. Desuden må hastighederne ikke overskride 40 km/t i tættere bebyggede områder og 60 km/t uden for tættere bebygget område.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *