De fleste lønmodtagere, studerende og selvstændige ved, at det er hensigtsmæssigt at være medlem af en a-kasse, men de færreste ved, hvad man skal lægge vægt på i sit valg af udbyder. Handler det bare om at vælge den billigste udbyder, eller skal man også tage højde for andre faktorer? Det er nogle af de spørgsmål, man skal søge svar på, før man foretager sig yderligere.
Indledningsvis vil det være på sin plads at nævne, hvorfor det er hensigtsmæssigt at være medlem af en a-kasse. Det er hensigtsmæssigt af den simple grund, at man kan optjene ret til dagpenge ved ledighed. Du får altså økonomisk hjælp, hvis du er så uheldig at miste dit job. Er du ikke medlem af en a-kasse, kan du muligvis få kontanthjælp i tilfælde af arbejdsløshed. Dog skal du være bekendt med, at kontanthjælpssatsen langt fra er lige så høj som dagpengesatsen. Ergo er du sikret et bedre økonomisk sikkerhedsnet med et a-kasse medlemskab.
Det er først og fremmest en god idé at undersøge, hvad de mange forskellige a-kasser rent faktisk kan tilbyde. Her kan du med fordel inddrage både faglige og tværfaglige a-kasser for at få et så godt overblik som muligt. Det er en kendsgerning, at nogle a-kasser går mere op i at forkæle deres medlemmer end andre. Med forkælelse mener vi, at udbyderne yder professionel vejledning, gratis kurser, faglige workshops og meget mere.
De fleste arbejdsløshedskasser har været så flinke at liste deres medlemsfordele op på deres respektive hjemmesider. Det betyder, at du kan finde al relevant information online.
Et andet godt råd til at vælge den bedste a-kasse er at vælge lokalt. Får du på et tidspunkt brug for vejledning eller sparring, vil det være en fordel, hvis din a-kasse har en afdeling nær dig. Det er trods alt rarere at sidde face-to-face med en rådgiver frem for at kommunikere via e-mail eller telefon. Sætter du pris på personlig vejledning, bør du bruge tid på at undersøge, hvor de forskellige a-kasser er placeret i landet.
De fleste a-kasser har hovedbase i større byer som København, Aarhus, Aalborg og Odense, men der er også etableret mange afdelinger i de mindre byer.
I dag kan man spare penge på rigtig mange områder – og a-kasse kontingentet er ingen undtagelse. Faktisk kan du spare flere tusinde kroner om året, hvis du er flittig til at sammenligne priser. Priserne ændrer sig løbende, hvorfor det er smart at udføre ét pristjek om året. Leder du også efter den billigste a-kasse, så sammenlign a-kasser på nettet.
Det er som regel let som en leg at sammenligne a-kasser, idet alle udbydere oplyser en månedlig pris. Du skal altså ikke bruge tid på at medregne diverse gebyrer.
Med at være nysgerrig mener vi, at du ikke skal holde dig tilbage med at stille spørgsmål til de mange forskellige udbydere.
’Hvordan adskiller I jer fra markedets øvrige a-kasser?’
Det er ét af de spørgsmål, du kan stille på jagten efter den bedste a-kasse. Pointen med at stille ovenstående spørgsmål er at blive klogere på, hvorfor man skal vælge den ene arbejdsløshedskasse frem for den anden. Jo mere nysgerrig og opsøgende du er, desto større chance er der for, at du ender med at vælge rigtigt.
Tegner du et medlemskab i en a-kasse i dag, kan du i princippet godt melde dig ud allerede i morgen. Man bliver nemlig ikke bundet til en a-kasse på samme måde, som man kan blive bundet af en aftale på bredbånd eller tv. Er du ikke tilfreds med servicen hos din nuværende a-kasse, så skift og få mere for pengene.
For at være berettiget til at få dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed skal du have været medlem af en a-kasse i minimum ét sammenhængende år.
Af denne grund er det alfa og omega, at du får meldt dig ind så hurtigt som muligt. Det er jo svært at sige, hvordan din arbejdssituation ser ud om et år. Skal der fyres en masse medarbejdere på arbejdspladsen, kan du pludselig stå uden job og fast indtægt. Det sætter et enormt pres på dig, som du kan dæmpe til en vis grad med dagpenge.